25 Ιανουαρίου 2012

Δηλώσεις Χρυσοχοΐδη. Αλήθεια τι πρωτότυπο είχαν;


    Ακούγοντας τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, μου ήρθαν συνειρμικά στο μυαλό δύο άλλες περιπτώσεις που απλά αποκαλύφθηκαν. Πρώτη η αποπομπή από το ψηφοδέλτιο του Πασόκ στις εκλογές του 2004 των 9 βουλευτών που υπέγραψαν την περίφημη τροπολογία Πάχτα, λέγοντας ότι δεν ήξεραν τι ακριβώς υπέγραφαν και πως αυτό στις τροπολογίες αποτελεί μια συνήθη διαδικασία. Δεύτερη και πιο πρόσφατη  περίπτωση, οι ισχυρισμοί των λεγόμενων Βατοπεδινών της ΝΔ πως δεν γνώριζαν ακριβώς τι υπέγραφαν.    
   Δύο περιπτώσεις που έτυχε και ήρθαν στο φώς απλά γιατί οι υπογραφές αποτελούσαν τη νομιμοποίηση ενός σκανδάλου. Και αν σε κάποιες περιπτώσεις η υπογραφή ήταν όντως συνειδητή, κάτι που αποτελεί κακουργηματική πράξη αλλά με την κλασσική πλέον μέθοδο των εξεταστικών επιτροπών και πορισμάτων αυτόαθωώνεται, για κάποιους άλλους η άγνοια του τι υπογράφουν αποτελούσε απλά μια τυπική κομματική διαδικασία στα πλαίσια στήριξης του κυβερνητικού «έργου».  Κάτι που προφανώς γινόταν και γίνεται συνέχεια. Το πάλε ποτέ περίφημο άρθρο του Τεγόπουλου με τίτλο «Συνένοχος ή Βλάξ» πάντως το ίδιο επικίνδυνος από την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά, δεν αποτελέι πια μέρος του πολιτικού κουλτούρας –ενδεχομένως ούτε και τότε- και τέτοιες απόψεις το ίδιο το σύστημα έχει προλάβει να τις χαρακτηρίσει «πονηρές» ή λαϊκίστικες στην καλύτερη περίπτωση.  Όταν δε υπάρχει και το «δημοκρατικό» πλαίσιο της κομματικής πειθαρχίας με φόβο την απώλεια της δεδηλωμένης, η ρετσινιά της αποστασίας που κουβαλάει από το 1965 δεν αφήνει περιθώρια «ελιγμών»  σε αυτή την κουλτούρα. Εξάλλου, χτες ελάχιστες ώρες μετά τη «γκάφα;;;» Χρυσοχοΐδη, η ψηφοφορία στη Βουλή με τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν και τα ψευτοαντάρτικα εκ του ασφαλούς, αυτό ακριβώς απέδειξε.  
   Το ζήτημα δεν είναι το πώς υπέγραψε ο κος Χρυσοχοΐδη ή η Κα Κατσέλη αλλά και τόσοι άλλοι που απλά δεν το παραδέχτηκαν και ίσως από σήμερα θα βρεθούν στη θέση του «κατήγορου» για το αίσχος των δύο. Σήμερα διαβάζουμε παντού για αυτό το αίσχος, την ανευθυνότητα, την ενδεχόμενη στρατηγική λόγω δελφινομαχίας και απόταξης της ένοχης στη συνείδηση των πάντων Παπανδρεικής διετίας, και άλλα πολλά.
  Το ζήτημα είναι πως όλοι μας γνωρίζουμε πως και οι δύο τους θα επανεκλεγούν και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ψήφων. Πως το επίπεδο του κοινοβουλευτικού έργου όχι είναι απλά χαμηλό και γεμάτο επικίνδυνες στρεβλώσεις αλλά πως αυτές οι στρεβλώσεις  θεωρούνται φυσιολογικές και μας αγγίζουν μάλλον επιδερμικά.
   Σε μια κοινωνία που η πολιτική θα είχε την πραγματική της υπόσταση, που οι πολιτικοί θα γνώριζαν πως οι πράξεις τους παρακολουθούνται και ελέγχονται από τον εντολοδόχο λαό, και που έχουν άμεσες συνέπειες για τις πράξεις ή παραλήψεις τους, η αυτονόητη συνέχεια των δηλώσεων Χρυσοχοίδη και Κατσέλη θα ήταν πως αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ζητάνε συγγνώμη και αποχωρούν δια παντός από τον πολιτικό βίο πληρώνοντας το τίμημα και χάνοντας της ευκαιρία τους. Σήμερα όμως ξέρουν πως όχι μόνο θα επανεκλεγούν αλλά κάτω από προϋποθέσεις η επιδερμική μας αντίδραση και η «κοντή» μας μνήμη θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν μέχρι και την πρωθυπουργία. Και όλα αυτά πάντα με την ψήφο μας..

9 σχόλια:

ELvA είπε...

Εχεις δικιο, φιλε Αντιλογε. Δεν υπαρχει πια καμμια πρωτοτυπια σε τετοιες δηλωσεις, επειδη ολοι ξερουμε κατα βαθος οτι ενα μεγαλο ποσοστο των ψηφοφορων ψηφιζουν αφηνοντας το.. μυαλο τους στο σπιτι!
Ομως αναρρωτιεται κανεις αυτοι οι ανθρωποι δεν θιγονται, τιποτα απ οσα συμβαινουν γυρω τους δεν τους επηρεαζουν;
Kατα τη γνωμη μου και απ ο τι ακουω απο γνωστους, αρκετοι απο τους απογοητευμενους ψηφοφορους του Πασοκ και της ΝΔ τωρα ισως στραφουν στον..
Τσιπρα(!!), πιστευοντας οτι με αυτη τους τη ψηφο, ''τιμωρουν'' τις πολιτικες των δυο κομματων, οταν στην ουσια δεν υπαρχουν μεγαλες διαφορες!

Αντίλογος είπε...

Elva μου
Και η δική μου αίσθηση όπως προκύπτει από συζητήσεις και την είσπραξη ενός γενικότερου κλίματος, είναι πως σε αυτές τις εκλογές ένα κομμάτι θα κινηθεί προς τον Τσίπρα και ένα άλλο που αυτή τη στιγμή φαντάζει μεγαλύτερο, προς τη ΔΗΜΑΡ. Ευκαιριακά και υπό το πρίσμα της τιμωρίας μάλλον και όχι ω ς αποτέλεσμα ταύτισης. Βέβαια είναι άλλο πράγμα η τάση και άλλο το τι συμβαίνει την ώρα της ψήφου. Γιατί μια συσπείρωση –ακόμα και εκβιαστική σε κάποιες περιπτώσεις- ασφαλώς και θα υπάρξει τόσο στο Πασοκ όσο και στη ΝΔ. Η άποψη μου πάντως είναι πως δεν είναι αυτές οι εκλογές που θα προκύψουν αλλαγές, αλλά οι επόμενες. Η πτώση των δύο κομμάτων και κυρίως η μείωση του αριθμού των βουλευτών τους είναι αυτή που θα φέρει διασπάσεις, αλλαγές και μετατοπίσεις που δεν θα είναι ευκαιριακές. Ο χρόνος όπως πάντα θα δείξει..

blackbedlam είπε...

Καλησπέρα Αντίλογε,την καλησπέρα μου και στην φίλη ΈΛΒΑ.
Είναι σκληρή η μάχη, οι μηχανισμοί τους δουλεύουν όλοι στο φουλ.
Με όλα τα μέσα, με όλους τους τρόπους.
Στις εκλογές όποιας μορφής κυβέρνηση και αποτελέσματα και να έχουμε, θα είναι στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής.
Της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και της διαχείρισης της δικής του κρίσης.
Και πάντα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.
Για να μπορούν μάλιστα να επικαλούνται, ότι έχουν και την συναίνεση του λαού.
Θα συμφωνήσω μαζί σου όχι όμως για τις επόμενες εκλογές, αλλά για εξελίξεις που θα έχουμε μετά τις εκλογές.
Το κακό είναι ότι τα πράγματα είναι τόσο ακραία, που καθημερινά θα χάνεται κόσμος στο βωμό των συμφερόντων τους (γιατροί, νοσοκομεία, φάρμακα,έλλειψη στοιχειωδών αναγκών...)
Τι κρίμα γιατί .....και όμως θα μπορούσαμε πολλά περισσότερα.

julia είπε...

Καλησπερα σας, βρεθηκα τυχαια στο ιστολογιο σας, και τολμω να πω οτι τα σχολια σας αποδεικνυουν την υπαρξη Ελληνων που εχουν 'σωας τας φρενας' και αγαπανε τον τοπο τους. Πραγματικα και εγω αναρωτιεμαι, ποιοι και με πιο κριτηριο θα ψηφισουν ολους αυτους τους πρασινικοκκινομπλε! Αφου ολοι δοκιμαζομαστε! Τι κριμα! Ουτε και ετσι δεν αλλαζει ο Ελληνας τελικα!

Αντίλογος είπε...

blackbedlam
Κι εγώ αυτες τις εκλογές τις περιμένω ως παρωδια που μαλλον θα ανοιξει τους ασκους του αιολου. Το σχόλιο σου έχει μια λέξη που τα λέει όλα. Και αυτή η λέξη είναι το “κρίμα”

Αντίλογος είπε...

julia
Κατ αρχήν να καλως ήρθες και σε ευχαριστώ τόσο για τα καλα σου λόγια –παρ ότι έχω αρχίσει να αμφιβαλω για το σωας τας φρένας που αναφέρεις..- όσο και για το χρόνο που αφιέρωσες να αφήσεις σχόλιο. Τον τελευταίο χρόνο ίσως η “κούραση”, ίσως το οτι πλέον τίποτα δεν μας δίνει ελπίδα μας έχει κανει να σταματήσουμε να μιλαμε μεταξύ μας και να περιοριζόμαστε σε like κλπ. Δεν θα μπορούσα να προσθέσω κατι διαφορετικό στο σχόλιο σου. Βλέπω και εγω το ποτήρι μισοαδειο όσον αφορα την σταση μας ως ψηφοφόροι και τα κριτήρια που δεν μπορούν να έχουν πλέον ίχνος λογικής.. Η μόνη μου ελπίδα είναι πως η όποια αλλαγή στη σταση μας θα είναι αποτέλεσμα της καταστασης που θα περιέλθουμε γιατι ακόμα δεν εχουμε δει τα χειρότερα, και πως οτι δεν καταφέραμε να κανουμε με τη σκέψη ή την παιδεία μας, θα συμβεί λόγω απόγνωσης. Μόνο που αυτό είναι τραγικό..

julia είπε...

Αντιλογε καλησπερα και παλι, δεν ξερω και σε ποια ηλικια βρισκεσαι για να εκτιμησω περισσοτερο τον τροπο σκεψης σου. Δυστυχως, εχεις δικιο! Εμενα τα 35 μου χρονια ως τωρα μου εχουν δειξει οτι ο Ελληνας, και γενικα ο ανθρωπος,στην απογνωση παρουσιαζει κατι διαφορετικο. Δεν τολμω να φανταστω ουτε πού θα φτασουμε. Τουλαχιστον η τραγικοτητα της καταστασης να ειναι μια αφορμη, να ερθουμε ολοι πιο κοντα ο ενας στον άλλον και να εκτιμησουμε-επιτελους- την ανθρωπινη υποσταση!

Αντίλογος είπε...

Julia
Κατ αρχήν, καλημέρα. Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτα από όσα είπες. Η εκτίμηση της ανθρώπινης υπόστασης και το να έρθουμε πιο κοντά είναι ζητούμενο χρόνων στην ελληνική κοινωνία. Όταν και ΑΝ συμβεί κάτω από τις παρούσες ή ακόμα χειρότερες συνθήκες είναι κάτι που με φοβίζει γιατί δεν είναι συνειδητό. Ο χρόνος θα δείξει πάντως όπως πάντα. Τώρα όσων αφορά τον τρόπο σκέψης μου, είμαστε κοντά ηλικιακά. Είμαι 39 αν και δεν πιστεύω πως τελικά η σκέψεις και ο τρόπος είναι θέμα ηλικιακής διαφοράς. Σίγουρα οι καταστάσεις και οι εμπειρίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Αρκεί όμως να ληφθούν υπ όψιν, και να προβληματίσουν. Κάτι που δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι συμβαίνει..

julia είπε...

Αντιλογε καλημερα και παλι, να εισαι σιγουρος οτι οι εμπειριες της ζωης καποια στιγμη προβληματιζουν, ακομα και να μην θες να το δεις. Όσο για την ηλικια, πιστευω οτι οσο μεγαλωνει ο άνθρωπος, και σε προσωπικο επιπεδο και σε κοινωνικο επιπεδο, θα αισθανθει οτι δεν παει άλλο. Η καταπιεση και η απαξιωση της υπαρξης μας δεν ειναι κατι που το δεχομαστε ευκολα!